Uppstart, Onsdag 16/11 lektion 2
Kategori: Allmänt, Livscykelanalys, tillflödet
Idag har jag skapat denna blogg, här kommer jag blogga om min livscykelanalys kring den populära skon Converse. Det är ett intressant arbete eftersom converse är en sko som är såpass välanvänd och populär , men hur ser processen egentligen ut från första steget i tillverkningen ut till att vi som konsumenter slitit ut skon och slänger den? Här ska jag ta reda på så mycket detaljer som jag kan.
Jag har börjat med att kolla runt lite på nätet, googlat mest. Vad är converse och hur kom de till? Jo enligt Wikipedias hemsida är Converse ett amerikanskt märke som tillverkat skor med gummisula sedan år 1908, då basketspelaren Chuck Taylor började nästan genast använda skorna och fann dem ytterst behagliga att ha på sig på plan, genom detta blev han alltså Converse främsta företrädare. Chuck jobbade inom företaget till sin död år 1969 och efter detta kom skorna att bli populära utanför basketen också. Här tog det fart och flertal populära rockband började använda skorna på scen, vilket sedan i sin tur influerade resten av världen att börja använda dessa gympaskor. Succén blev stor och Converse var ett eget företag fram till år 2003, då företaget Nike köpte det. Converse är alltså numera ett dotterbolag till det världskände bolaget Nike.
Jag har också börjat titta lite på hur de tillverkas, dock finns det inte jättemycket att hitta men det är tillräckligt och eftersom Converse är ett såpass stort bolag tror jag att det finns mer fakta. Idag har jag dock hittat en artikel i Aftonbladet som talar om lite om arbetsföhållanderna i Converses fabriker, det var ingen positiv läsning kan jag säga. Där står det också om hur mycket dessa arbetare har i timlön, vilket är något jag kan komma att behöva veta oM framöver. Har också kollat lite på vilka material de avvänder, detta stod på WWF.se som är en väldigt pålitlig källa eftersom den är känd för att arbeta med just sådana här frågor och arbetar mycket med hållbar utveckling. Har länkat båda sidorna nedanför.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13319040.ab AFTONBLADET
http://www.wwf.se/naturvaktarna/spn/sid%20skor/pdf%20skor/SKOR_fakta.pdf WWF