feliciasellman.blogg.se

Här kommer jag skriva om mitt arbete kring Livscykelanalysen i Teknikämnet, jag har valt att arbeta med skon Converse.

Fortsatt analys av materialval

Kategori: Allmänt, Livscykelanalys, tillflödet

Hej, idag hade jag tänkt att fortsätta kolla lite närmare på vilka material de använder i skorna och hur de framställs. Möjligtvis kanske hinner jag kanske också kolla på tillverkning och produktion.

Så, vi tar upp där vi var förra lektionen. Cellgummi skrev vi om då, men idag skall jag alltså ta reda på lite mer om detta material och hur det utvinns och vart det utvinns. Cellgummi är av en speciell struktur av råvaran gummi, med detta menar jag att man förändrat gummits egenskaper genom att förändra strukturen i det. I just cellgummi har man gjort gummit poröst genom att skapa utrymme i gummit, detta har man gjort genom att släppa in luft i i gummit genom små hål i gummit. Detta har lett till att gummit är mjukare, flexiblare och mer slittåligt för olika påfrestningar utifrån. Jag antar att det är därför man valt just cellgummi, eftersom skosulan är den som slits mest mot underlaget.

Företaget Converse använder sig av syntetgummi som råvara, det vill säga att det inte är framställt direkt ur mjölksaven från gummiträdet Hevea Brasiliensis som naturgummi är. Detta syntetgummi framställs genom polymerisation av monomerer, det vill säga att att små molekyluppsättningar som t.ex styren och butadien, sätts ihop på något sätt (polymerisation) för att bilda ett material eller ämne. Samma sak som när kolhydraterna i kroppen sätts ihop som ett pärlband och bildar protein, förenklat.
Just dessa två monomerer (Styren och Butadien) används för att åtstadkomma styrenbutadiengummi (SBR) och även polybutadiengummi (BR). I Converse skosula används syntetgummit SBR. Till viss del är syntetgummit bra, eftersom det har god nöt-och slitbeständighet och bra fysisk hållfasthet och detta i sin tur gör att det tar lång tid innan skosulan skulle gå sönder eftersom materialet som nöts mest mot underlaget vilket innebär en längre användningstid för konsumenterna, detta är ioförsig positivt ekonomiskt eftersom skorna ligger någonstans mellan 600kr-800kr beroende på vart man köper dem. Inte jättedyrt för skor i tyg och gummi som håller i flertal år.

To be continued...

Kommentera inlägget här: